cabreraleal1_LUIS ACOSTAAFP via Getty Images_colombiamining Luis Acosta/AFP via Getty Images

Verantwoorde mijnbouw kan bijdragen aan wereldwijde milieudoelstellingen

BOGOTÁ – De transitie naar schone energie en de stijgende goudprijzen hebben geleid tot een ongekende vraag naar essentiële mineralen en metalen. Hierdoor nemen de mijnbouwactiviteiten wereldwijd snel toe, wat ernstige gevolgen heeft voor de biodiversiteit en kwetsbare bevolkingsgroepen, vooral inheemse gemeenschappen. Om deze negatieve effecten te beperken en erger te voorkomen, is gecoördineerde wereldwijde actie nu dringender dan ooit.

De winning van mineralen en metalen is essentieel voor de energietransitie en de wereldwijde economische groei. Maar deze activiteiten brengen ook grote risico’s met zich mee voor de ecosystemen die ons leven ondersteunen. Ze leiden tot de vernietiging en versnippering van habitats, ontbossing, water- en bodemverontreiniging, vergiftiging van wilde dieren, voedselonzekerheid en verlies van stroomgebieden. Vooral inheemse en lokale gemeenschappen worden hard getroffen door deze crisis, die hun bestaansmiddelen bedreigt en hun recht op een schoon en gezond milieu in gevaar brengt.

Recente studies voorspellen dat de vraag naar essentiële mineralen, voornamelijk aangedreven door de versnellende groene transitie, tegen 2030 zal verdubbelen en tegen 2040 zelfs verviervoudigd zal zijn. Tegelijkertijd zullen dalende rentetarieven, geopolitieke onzekerheid, portefeuillediversificatie en speculatieve investeringen naar verwachting de goudprijzen nog verder doen stijgen.

Tegen deze achtergrond heeft Colombia onlangs opgeroepen tot een bindende internationale overeenkomst om traceerbaarheid, transparantie en verantwoording te waarborgen in de volledige waardeketen van mineralen – van mijnbouw tot recycling. Dit voorstel zal worden besproken tijdens de Klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties (COP30) volgend jaar in Brazilië.

Dit voorstel, dat werd gepresenteerd tijdens de 16e Conferentie van de Partijen (COP16) van het VN-Verdrag inzake Biodiversiteit in Colombia, sluit aan bij de aanbevelingen van het Panel on Critical Energy Transition Minerals van de VN-secretaris-generaal. Het doel is om de due diligence te versterken, de verantwoordingsplicht van bedrijven te vergroten en een wereldwijde markt te creëren voor essentiële grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie.

De kern van het voorstel is de bevordering van de verantwoorde winning van mineralen en metalen, zonder daarbij de milieu- en biodiversiteitsdoelen uit het oog te verliezen. Ter ondersteuning ging het voorstel vergezeld van een gezamenlijke vrijwillige verklaring over verantwoorde mijnbouwpraktijken. Hierin werden concrete stappen gepresenteerd, zoals de oprichting van een ad-hoc intergouvernementele werkgroep met meerdere stakeholders.

Secure your copy of PS Quarterly: The Year Ahead 2025
PS_YA25-Onsite_1333x1000

Secure your copy of PS Quarterly: The Year Ahead 2025

Our annual flagship magazine, PS Quarterly: The Year Ahead 2025, has arrived. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Digital Plus now.

Subscribe Now

Het is geen verrassing dat Colombia, een van de landen met de grootste biodiversiteit ter wereld, een voortrekkersrol speelt bij het bevorderen van verantwoorde mijnbouwpraktijken. Illegale goud- en mineraalwinning in het Colombiaanse Amazonegebied en langs de kust van de Stille Oceaan – vaak gecontroleerd door gewapende criminele groeperingen – heeft ernstige schade teweeggebracht. Zo zijn waterbronnen vervuild met kwik en zijn lokale en inheemse gemeenschappen zwaar getroffen. De exploratie van zeldzame aardmetalen in het Amazone-Orinoco-gebied heeft deze ecologische en sociale problemen nog verder verergerd. De meest kwetsbare arbeiders in deze sector werken vaak onder extreem precaire omstandigheden, die soms zelfs grenzen aan slavernij.

Colombia’s eigen geschiedenis van gewapende conflicten en binnenlandse ontheemding, in combinatie met de dreiging van criminele groeperingen die inheemse, van Afrikanen afstammende en lokale gemeenschappen uitbuiten, benadrukt de noodzaak van een mensenrechtenbenadering bij de winning van mineralen. Met dit in gedachten pleit de gezamenlijke verklaring voor een rechtvaardige groene transitie die iedereen een waardig bestaan garandeert.

De ervaring van Afrika biedt waardevolle inzichten in hoe een verantwoorde grondstofwinning kan worden bereikt. De afgelopen tien jaar hebben diverse Afrikaanse landen zorgvuldigheidseisen en traceerbaarheidsnormen ingevoerd voor mineralen zoals tantalum,tin,wolfraamengoud. Deze initiatieven zijn gebaseerd op kaders zoals de Lusaka Declaration uit 2010. Deze historische overeenkomst, aangenomen door de lidstaten van de Internationale Conferentie over het gebied van de Grote Meren, introduceerde diverse verantwoordingsmechanismen, waaronder een regionaalcertificeringssysteem. Dit systeem is gericht op het verbeteren van de transparantie en het terugdringen van illegale mijnbouw.

Ook de Due Diligence Guidance for Responsible Supply Chains of Minerals from Conflict-Affected and High-Risk Areasvan de OESO uit 2016 biedt bedrijven praktische hulpmiddelen om mensenrechtenschendingen en milieuschade te identificeren en te rapporteren bij het betrekken van grondstoffen uit onstabiele regio’s. Latere raamwerken, zoals de Due Diligence Guidance for Responsible Business Conduct uit 2018 en de Guidelines for Multinational Enterprises on Responsible Business Conduct uit 2023, roepen bedrijven op om rekening te houden met de bredere effecten van hun activiteiten. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan arbeidsrechten, duurzaamheid en ethisch bestuur.

Helaas is de toepassing en handhaving van deze maatregelen nog grotendeels beperkt tot specifieke regio’s. Door wereldwijd kennis en expertise uit te wisselen, kunnen beleidsmakers robuuste verantwoordingsmechanismen ontwikkelen die de volledige levenscyclus van metalen en mineralen omvatten – van winning en handel tot recycling en verwijdering.

Multilaterale samenwerking is essentieel om deze transformatie te realiseren. Hopelijk markeert het Colombiaanse initiatief het begin van een nieuw tijdperk, waarin wereldwijde klimaatactie wordt bevorderd en de basis wordt gelegd voor duurzame ontwikkeling.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/Gyf52K7nl