astein1_ Nicholas KajobaXinhua via Getty Images_polio Nicholas Kajoba/Xinhua via Getty Images

Een wereld vrij van polio

SEATTLE – Het uitroeien van polio heeft veel langer geduurd dan iedereen had verwacht. Maar de afgelopen vijfendertig jaar van inspanningen om elk kind tegen polio in te enten, betekenen een belangrijke overwinning voor de mondiale gezondheid: een afname van 99 procent van het aantal gevallen betekent dat er nu bijna twintig miljoen mensen rondlopen die anders verlamd zouden zijn geweest.

Nu moeten we de klus afmaken en een poliovrije wereld bereiken. Daarom richt het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) zich niet alleen op de bestrijding van wilde polio in Afghanistan en Pakistan, maar ook op de plaatsen waar kinderen het meest waarschijnlijk in aanraking zullen komen met het gemuteerd verzwakt vaccinvirus – met name het meer prominente type 2 – en waar de kans op verspreiding het grootst is. Dit omvat het noordwesten van Nigeria, het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), het noorden van Jemen en het zuiden van Somalië, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ruim 84 procent van deze gevallen wereldwijd sinds januari 2022.

Door de onveiligheid, de zwakke infrastructuur en het lastige terrein is het moeilijk om kinderen in deze gebieden te voorzien van de meest elementaire gezondheidsdiensten, laat staan van vaccins. Dit soort ‘ondergeïmmuniseerde’ omgevingen zijn bijzonder bevorderlijk voor uitbraken van poliovarianten, die kunnen optreden wanneer het levende, verzwakte virus in het orale poliovaccin kan circuleren in niet-gevaccineerde of ondergevaccineerde gemeenschappen. Het is tragisch dat het virus na verloop van tijd weer aan kan sterken en kinderen kan verlammen.

Het stoppen van de verspreiding van dit gemuteerde verzwakte vaccinvirus in Nigeria, Somalië, Jemen en de DRC is van cruciaal belang voor het opbouwen van een wereld zonder polio, maar succes zal niet eenvoudig zijn. Gelukkig heeft elk van deze landen in het verleden wilde polio uitgeroeid en kan een vergelijkbare aanpak worden toegepast om voorgoed een einde te maken aan uitbraken van het gemuteerde verzwakte vaccinvirus.

Met name Nigeria heeft aangetoond hoe het verbeteren van de immuniteit van de bevolking door middel van hoogwaardige vaccinatiecampagnes uitbraken kan indammen. In 2020 werd het land – samen met de rest van de Afrikaanse regio van de WHO (met uitzondering van Somalië en Egypte) – gecertificeerd als vrij van wilde polio, wat het einde markeerde van een decennialange inspanning om kinderen een gezondere toekomst te bieden. Maar het gemuteerde verzwakte vaccinvirus circuleerde langzaam op de achtergrond, voordat het in 2021 opdook en uiteindelijk in twaalf maanden tijd ruim vierhonderd kinderen in Nigeria verlamde.

De Nigeriaanse regering, die vastberaden is om polio uit te roeien, reageerde krachtig op de snelle toename van het gemuteerde verzwakte vaccinvirus, wat heeft geleid tot een daling van het aantal gevallen met bijna 95 procent ten opzichte van de piek in 2021. Niet alleen wordt de poliokaart kleiner, met minder gevallen in kleinere gebieden, maar ook de genetische diversiteit van het virus neemt af, wat betekent dat bestaande uitbraken worden onderbroken terwijl nieuwe worden voorkomen. Het belangrijkste is misschien wel dat de immuniteit tegen het gemuteerde verzwakte vaccinvirus toeneemt.

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Een groot deel van het succes van Nigeria bij het onder controle krijgen van deze explosieve uitbraak kan worden toegeschreven aan de baanbrekende uitrol van het nieuwe orale poliovaccin type 2 (nOPV2), dat genetisch stabieler is dan zijn voorganger en dus minder snel zal veranderen in een vorm die verlammend kan werken. Dit innovatieve hulpmiddel heeft, in combinatie met opgeschaalde vaccinatie-inspanningen in ondergevaccineerde gemeenschappen, geresulteerd in minder nieuwe uitbraken van het gemuteerde verzwakte vaccinvirus. Bovendien heeft Nigeria, na het toedienen van ruim 450 miljoen doses nOPV2 aan kinderen in het hele land sinds maart 2021, nu nog maar te maken met twee genetische virusstammen, vergeleken met zeven toen de uitrol begon.

Een sterke politieke betrokkenheid heeft ook een rol gespeeld bij de uitrol van deze vaccins. De oprichting van de Presidential Task Force on Polio Eradicationheeft de strijd tegen polio hoog op de agenda van de beleidsmakers gehouden. Bovendien hebben programma’s zoals het Community Reorientation Women Network (CRoWN), gesteund door de Aliko Dangote Foundation, bijgedragen aan het Nigeriaanse succes door vrouwen – die de meerderheid van de gemeenschapsgezondheidswerkers in afgelegen gebieden uitmaken – in staat te stellen kinderen met een nuldosis te identificeren en het gebruik van vaccins binnen hun gemeenschappen aan te moedigen. Deze initiatieven helpen ouders en verzorgers toegang te krijgen tot essentiële gezondheidsdiensten voor hun kinderen.

Nigeria is niet het enige land dat vooruitgang boekt. In Somalië, waar de uitbraak van het gemuteerde verzwakte vaccinvirus het langst aanhoudt, werkt GPEI samen met andere organisaties om mobiele gezondheidskampen op te zetten, die ruim een half miljoen kinderen kunnen voorzien van poliovaccins en neonatale, voedings- en curatieve diensten. In de DRC heeft het toegenomen gebruik van digitale karteringstools gezondheidswerkers geholpen om duizenden kinderen met een nuldosis te bereiken, en de regering geeft wereldwijd het goede voorbeeld door Presidential Forums on Immunization and Polio Eradication bijeen te roepen; het meest recente forum werd in juni dit jaar gehouden.

In elk van deze landen zijn er nu noodcentra die helpen om sneller en beter te reageren op uitbraken van polio; in veel gevallen helpen deze centra ook bij de verdediging tegen andere gezondheidsbedreigingen, zoals COVID-19 en mazelen. Deze innovaties, samen met het toegenomen gebruik van nOPV2, hebben de immuniteit al verhoogd, het aantal gevallen verminderd en de genetische diversiteit van het virus in de gebieden met de hoogste prioriteit verkleind.

Het doel om polio voor eens en altijd uit te roeien is binnen handbereik, maar om dat doel te bereiken is een collectieve inspanning nodig. Om een poliovrije wereld te bereiken, moet de financiële steun van wereldwijde donoren – een belangrijke factor bij het boeken van vooruitgang in Nigeria en elders – worden verhoogd. De regeringen van de getroffen landen moeten zich ook sterker dan ooit inzetten om de ziekte binnen hun grenzen uit te roeien.

Nigeria heeft polio al eens overwonnen en het kan – en zal – dat opnieuw doen. Laten we ervoor zorgen dat elk land dat te maken krijgt met uitbraken, voorgoed een einde kan maken aan de ziekte.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/yqArc9Snl