jackowski1_Ricardo ArduengoGettyImages_florida_hurricane_destruction Ricardo Arduengo/Getty Images

Digitale financiële inclusie versterkt de weerbaarheid tegen klimaatverandering

PURCHASE, NEW YORK – Een groep economen voltooide eerder dit jaar de meest uitgebreide analyse tot nu toe van de economische effecten van orkanen op de Verenigde Staten. Een van de meest opvallende bevindingen was dat bedrijven met alleen een fysieke aanwezigheid in het pad van de orkaan een omzetdaling van 56 procent ondervonden gedurende ongeveer drie weken. Daarentegen ervoeren bedrijven met een online aanwezigheid een aanzienlijk kleinere daling van slechts 23 procent.

De duidelijke conclusie is dat vrijwel elk bedrijf – van een ijzerhandel in North Carolina tot een buurtwinkel in Nairobi – zijn weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatverandering kan vergroten door deel te nemen aan de digitale economie.

De wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De energie- en auto-industrieën herzien hun toeleveringsketens om het gebruik van schone technologieën te bevorderen. Overheden voeren beleid in om de groene transitie te versnellen, zoals het Carbon Border Adjustment Mechanism van de Europese Unie en de Inflation Reduction Act van de Verenigde Staten.

Maatregelen om de digitale en financiële inclusie te bevorderen – cruciaal werk om achtergestelde gemeenschappen toegang te geven tot het internet, bankrekeningen voor werknemers en digitale hulpmiddelen voor ondernemers – ontbreken vaak in de strijd tegen de klimaatverandering. Het rapport over de impact van orkanen, uitgevoerd door de Wereldbank, het Sustainable and Green Finance Institute en het Mastercard Economics Institute, laat zien waarom het integreren van deze maatregelen in klimaatactieplannen een krachtig effect zou kunnen hebben.

Ruim een miljard mensen zonder bankrekening wonen in de meest klimaatgevoelige landen. Het verbeteren van hun toegang tot digitale bank- en betaaldiensten zou hen en hun gemeenschappen weerbaarder maken tegen zowel economische als klimaatschokken. Na een natuurramp zouden huishoudens makkelijker hulpfondsen kunnen ontvangen via digitale geldovermakingen, en zouden bedrijven online door kunnen gaan met de verkopen aan hun klanten.

Dit biedt een duidelijke kans, vooral voor fintechbedrijven en non-profitorganisaties, om meer producten en diensten te ontwikkelen op het snijvlak van klimaatbestendigheid en digitale inclusie. Een goed voorbeeld hiervan is de sociale onderneming Abalobi, finalist voor de Earthshot Prize in 2023. Abalobi heeft een app ontwikkeld waarmee kleinschalige vissers hun vangsten kunnen registreren en precies kunnen zien waar ze vissen.

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week
PS_Sales_Holiday2024_1333x1000

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week

At a time when democracy is under threat, there is an urgent need for incisive, informed analysis of the issues and questions driving the news – just what PS has always provided. Subscribe now and save $50 on a new subscription.

Subscribe Now

De app lost twee belangrijke problemen op. In de eerste plaats biedt hij waardevolle gegevens aan overheden en wetenschappers over wie duurzaam vist en wie niet. In de tweede plaats worden kleinschalige vissers vaak afhankelijk van tussenhandelaren die lage prijzen betalen, waardoor ze gedwongen worden zoveel mogelijk te vangen om in hun levensonderhoud te voorzien. Met de digitale marktplaats van de app kunnen deze vissers echter direct contact leggen met restaurants en andere kopers, zodat ze hun vangst tegen hogere prijzen kunnen verkopen. Dit stelt hen in staat selectiever te vissen en de belasting op het zeeleven te verminderen.

Yo! Pay Agric, ondersteund door Mastercard Community Pass, biedt kleine boeren de mogelijkheid om via hun boerencoöperaties direct in contact te komen met regionale kopers. Hierdoor worden tussenhandelaren omzeild en kunnen boeren hogere prijzen krijgen voor hun gewassen. Bovendien kunnen de transactiegegevens van deze verkopen door boeren worden gebruikt om hun kredietwaardigheid aan te tonen. Dit vergemakkelijkt het afsluiten van leningen, waarmee ze kunnen investeren in zaden, kunstmest en schone energie-oplossingen, zoals landbouwapparatuur op zonne-energie.

Digitale en financiële inclusie moet een centrale pijler worden van toekomstige klimaatinspanningen, met een focus op het terugdringen van het aantal mensen zonder bankrekening en het ontwikkelen van digitale infrastructuur in klimaatgevoelige gemeenschappen. Particuliere bedrijven, overheden en non-profitorganisaties moeten daarom samenwerken om innovatieve oplossingen te creëren, zoals producten als Abalobi en Yo! Pay. Deze aanpak zou lokale gebruikers ondersteunen bij het verbeteren van hun financiële gezondheid en tegelijkertijd hun weerbaarheid vergroten.

Klimaatverandering en armoede zijn nauw met elkaar verbonden: we kunnen het ene probleem niet effectief oplossen zonder ook het andere aan te pakken. Digitale hulpmiddelen en toegang tot financiële diensten kunnen klimaatgerelateerde rampen niet voorkomen, maar ze kunnen mensen wel helpen om sneller te herstellen van deze schokken. Het vergroten van de financiële weerbaarheid van de meest klimaatgevoelige huishoudens is niet alleen gunstig voor lokale gemeenschappen, maar ook voor de wereldeconomie als geheel.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/jQnkaXLnl