hampton1_SAID KHATIBAFP via Getty Images_gazachildrenfood Said Khatib/AFP via Getty Images

Wat we kunnen doen aan voedselonzekerheid

LONDEN – Op 20 november is het Verenigd Koninkrijk in Londen gastheer van de Global Food Security Summit, waar een nieuwe strategie voor internationale ontwikkeling gelanceerd wordt. Ondanks urgente crises zoals het conflict in Gaza, moeten we ons blijven richten op andere delen van het mondiale systeem, waar aanhoudende crises van honger, ondervoeding en voedselonzekerheid om een dringende reactie vragen. Geconfronteerd met immens lijden over de hele wereld, hebben we een Britse regering nodig die bereid en in staat is om oplossingen te bieden.

De organisaties die wij leiden – de Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) en het International Rescue Committee (IRC) – zetten zich resoluut in voor de bescherming van kwetsbare kinderen en gezinnen, waar ze zich ook bevinden. In Gaza heeft het IRC gedetailleerde voorstellen gedaan voor een humanitair staakt-het-vuren om de levens van Palestijnse burgers te redden en de dringende toegang tot voedsel te verbeteren, terwijl de CIFF het voortouw neemt in zaken als kinderverwaarlozing. We hebben allemaal een duidelijk belang bij het succes van de top (die de CIFF heeft helpen organiseren) en de nieuwe strategie van de regering voor internationale ontwikkeling.

De wereldwijde hongercrisis is kritiek geworden. Zo’n 345 miljoen mensen kampen dit jaar met acute voedselonzekerheid – ruim het dubbele van het aantal in 2020 - en 45 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. Tot twee miljoen van deze kinderen sterven elk jaar, en klimaatverandering en gewelddadige conflicten maken het probleem nog erger.

In de afgelopen tien jaar heeft de CIFF ruim een half miljard dollar geïnvesteerd in de behandeling en preventie van kinderverwaarlozing en in inzicht in wat werkt om voeding te verbeteren. Het is een trotse partner van het Child Nutrition Fund, het grootste wereldwijde antwoord op de kinderverwaarlozingscrisis, dat een belangrijk aandachtspunt van de top zal zijn.

Het IRC van zijn kant helpt mensen in ruim vijftig landen wier levens zijn verwoest door conflicten en crises zoals de klimaatverandering. Het IRC test voortdurend innovaties om problemen als ondervoeding en voedselonzekerheid aan te pakken en breidt deze uit, bijvoorbeeld door boeren en gezinnen in landen als Niger, Pakistan, Zuid-Soedan en Syrië te voorzien van klimaatbestendige zaden en bestaanszekerheid. Bewezen oplossingen bestaan.

Maar we moeten allemaal verder gaan. Om te slagen moet de top op vier fronten resultaten boeken. In de eerste plaats moeten de deelnemers zich inzetten voor het opschalen van bewezen, kostenbesparende oplossingen en innovaties. Een goed voorbeeld is kant-en-klaar therapeutisch voedsel (RUTF), een verrijkte pindapasta die 92 procent van de acuut ondervoede kinderen helpt herstellen, maar waar de meeste kinderen in conflictgebieden momenteel geen toegang toe hebben. Ruim tien jaar onderzoek van het IRC toont aan dat met vereenvoudigde, gecombineerde protocollen meer kinderen kunnen worden bereikt met dezelfde middelen. Uit een onderzoek in Mali bleek bijvoorbeeld dat dit een kostenbesparing van dertig procent opleverde.

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

De Wereldgezondheidsorganisatie zal de top ook gebruiken om nieuwe richtlijnen te introduceren voor de behandeling en preventie van verwaarlozing, waarmee een positieve stap wordt gezet in de richting van het decentraliseren en wereldwijd uitbreiden van behandelingen.

In de tweede plaats kan de top ongelijksoortige antwoorden op de nauw verwante klimaat- en voedselzekerheidscrises combineren. Uit een nieuwe analyse van het IRC blijkt dat de humanitaire nood vooral geconcentreerd is in slechts zestien landen die getroffen zijn door conflicten en kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.

Gezien het belang van klimaatfinanciering moeten we de resultaten van de top koppelen aan de komende VN-conferentie over klimaatverandering (COP28) en de nieuwe ontwikkelingsstrategie van de Britse regering zelf. Om ervoor te zorgen dat de klimaatfinanciering de meest kwetsbare gemeenschappen bereikt, moeten we het klimaatrisico op lokaal niveau beter in kaart brengen en de toegang tot subsidies verbeteren, en het Loss and Damage Fund dat tijdens COP27 werd opgericht operationeel maken. Steun voor verlies en schade moet een aanvulling zijn op bestaande toezeggingen voor klimaatfinanciering en in verhouding staan tot de behoeften van kwetsbare gemeenschappen.

Het aanpakken van de klimaatfinanciering betekent ook het aanpakken van de wereldwijde schuldencrisis en het inspelen op de behoefte aan een duurzamer schuldenregime. Het is algemeen bekend dat landen met een krimpende begrotingsruimte steeds minder kunnen investeren in menselijk kapitaal en steeds minder mogelijkheden hebben om voedselonzekerheid te voorkomen.

In de derde plaats kan de top de weg bereiden voor het dichten van de wereldwijde voedingsfinancieringskloof in 2024. Donorregeringen moeten ambitieus vooruitkijken naar de Nutrition for Growth Summit van volgend jaar, door hun bilaterale financiële steun voor voedselzekerheid te verhogen, en te beginnen met het mobiliseren van effectievere en inclusievere gezamenlijke fondsen.

Tot slot moet de top politieke wil mobiliseren, door wereldleiders en partnerregeringen te verenigen rond een mondiaal plan om de voedselonzekerheid eens en voor altijd aan te pakken. Hoogdravende retoriek van wereldleiders moet zich vertalen in beleidsimplementatie met praktische steun voor nationale plannen voor voeding en voedselzekerheid. Met een gezamenlijke, gecoördineerde inspanning kunnen we het tij van de wereldwijde voedselonzekerheid keren, en het Verenigd Koninkrijk kan laten zien dat het in staat is het voortouw te nemen.

De Global Food Security Summit – en de bijbehorende ontwikkelingsstrategie – kan een belangrijke katalysator zijn. Tien jaar geleden hielpen Andrew Mitchell, momenteel de Britse staatssecretaris voor Ontwikkeling en Afrika, en David Cameron, de voormalige premier die net terug is als minister van Buitenlandse Zaken, honderden miljoenen dollars vrij te maken voor voedselhulp tijdens de Nutrition for Growth Summit die in 2013 in het VK werd georganiseerd. Nu moeten het Verenigd Koninkrijk en zijn partners opnieuw resultaten boeken.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/55bxtknnl