tadesse1_Eric LafforgueArt in All of UsCorbis via Getty Images_ethiopiamother Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

De financiering van gezinsplanning in lage-inkomenslanden

ADDIS ABABA – Als drukke jonge moeder van vier kinderen in een afgelegen dorp in Ethiopië kon Amina niet altijd naar de kliniek voor haar injecteerbare anticonceptie. Dus toen Selam, een gezondheidswerker in de kliniek, haar vertelde over de beschikbare opties, was Amina enthousiast toen ze hoorde over een langwerkend, omkeerbaar implantaat dat regelmatige bezoeken overbodig zou maken.

Selam merkte dat meer vrouwen om soortgelijke redenen voor langwerkende implantaten kozen. Maar omdat er in haar kliniek een tekort was aan implantaten, maakte ze zich zorgen dat de gezinsplanningsmethoden waarop patiënten zoals Amina vertrouwden, niet meer beschikbaar zouden zijn. Helaas is de situatie in Selams kliniek niet uniek: gezondheidscentra in het hele land kampen met leveringsproblemen.

Meer Ethiopische vrouwen dan ooit tevoren maken gebruik van gezinsplanning: de prevalentie van ongeplande zwangerschappen is gestegen van acht procent in 2000 naar 41 procent in 2019. Onze regering heeft de financiering voor gezinsplanning verhoogd en richt zich op het uitbreiden van de toegang op gemeenschapsniveau door 42.000 gezondheidswerkers in dienst te nemen op 18.000 posten. Dit alles heeft ons geholpen om opmerkelijke vooruitgang te boeken.

Maar ons aanbod van anticonceptiemiddelen heeft geen gelijke tred gehouden met deze steeds groeiende vraag. Het ministerie van Volksgezondheid, dat vrouwen zoals Amina voorziet van een reeks gratis anticonceptiemiddelen, heeft te kampen met een landelijk tekort en een groot financieringstekort voor gezinsplanningsproducten.

Ethiopië staat hier niet alleen in. Vorig jaar was er een financieringstekort van ruim honderd miljoen dollar voor anticonceptiemiddelen in lage- en middeninkomenslanden – een tekort waardoor honderden miljoenen vrouwen en meisjes geen toegang hebben tot gezinsplanningsmethoden. Dit betekent onvermijdelijk meer ongeplande zwangerschappen, onveilige abortussen en moedersterfte.

Bovendien zijn de barrières om dit financieringstekort te dichten formidabel. In Ethiopië en over de hele wereld moeten regeringen een steeds langer wordende lijst van behoeften in overeenstemming brengen met de realiteit van beperkte budgetten. De gezondheid van vrouwen en meisjes, en in het bijzonder gezinsplanning, wordt te vaak – en te makkelijk – op de lange baan geschoven in moeilijke tijden, ondanks de verschrikkelijke gevolgen van het ontbreken van voorbehoedsmiddelen.

BLACK FRIDAY SALE: Subscribe for as little as $34.99
BF2024-Onsite-1333x1000

BLACK FRIDAY SALE: Subscribe for as little as $34.99

Subscribe now to gain access to insights and analyses from the world’s leading thinkers – starting at just $34.99 for your first year.

Subscribe Now

Hoewel ik me terdege bewust ben van de moeilijke afwegingen die beleidsmakers moeten maken, heb ik ook de immense voordelen gezien die ontstaan wanneer regeringen zich blijven inzetten voor gezinsplanning. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat elke dollar die in gezinsplanning wordt geïnvesteerd ruim acht dollar aan sociaal-economisch rendement oplevert. Dat komt doordat het terugdringen van ongeplande zwangerschappen resulteert in meer moeders en baby’s die een bevalling overleven, meer meisjes en vrouwen die naar school gaan en buitenshuis werken, en sterkere en gezondere gezinnen. Toegang tot voorbehoedsmiddelen ontsluit een cyclus van empowerment die economische groei en welvaart voor iedereen genereert.

Daarom gebruiken we in Ethiopië innovatieve strategieën voor de financiering van de gezondheidszorg om onze middelen uit te breiden. Het doel is om het financieringstekort op de korte termijn te dichten en op de langere termijn de eigen inbreng van het land te vergroten (en daarmee de afhankelijkheid van donoren te verminderen).

Hiertoe hebben het Ethiopische ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Financiën een landenovereenkomst getekend met het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) om de binnenlandse financiering voor gezinsplanning geleidelijk en op duurzame wijze te verhogen, zodat de steun van donoren in een vroeg stadium maximaal kan worden benut.

Een tweede, aanvullende financieringsstructuur stelt ons nu in staat om de financiering voor gezinsplanningsproducten te verhogen via een samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend door de Ethiopische regering, de Bill & Melinda Gates Foundation, de David and Lucile Packard Foundation, de Susan Thompson Buffett Foundation, USAID Ethiopië en Nederland. Over een periode van drie jaar zal de Ethiopische overheid haar financiering voor anticonceptie verdrievoudigen en in totaal een bedrag van 11,1 miljoen dollar bijdragen aan de financiering van anticonceptiebenodigdheden, wat zal worden verdubbeld door deze donoren. Dit is de grootste investering in gezinsplanning die Ethiopië in twintig jaar heeft gedaan en de gezamenlijke financiering zal bijna zeventig procent van het geschatte financieringstekort voor anticonceptiemiddelen aanvullen.

Deze overeenkomsten zijn tot stand gekomen terwijl Ethiopië te kampen had met conflicten, klimaatgerelateerde droogte en overstromingen, en ziekteuitbraken, omdat we erkennen dat het belang van gezinsplanning nog groter is in moeilijke tijden. Ons succes is een bewijs van de kracht van samenwerking, maar laat ook zien dat meer investeringen in gezinsplanning mogelijk zijn, zelfs onder economisch moeilijke omstandigheden.

Natuurlijk is een adequaat aanbod van anticonceptiemiddelen slechts één stukje van de puzzel. Om de dekking voor gezinsplanning te verbeteren, moeten we ons bereik blijven uitbreiden, ons gezondheidszorgsysteem versterken, en vrouwen en meisjes in Ethiopië in staat stellen de zorg te krijgen die ze nodig hebben.

Maar het dichten van het financieringstekort voor anticonceptiemiddelen is een cruciale eerste stap. Het is belangrijk dat er vooruitgang kan worden geboekt als overheidsinstanties samenwerken – zoals de ministeries van Volksgezondheid en Financiën van Ethiopië hebben gedaan – en zij effectief samenwerken met donoren. Samen kunnen we bereiken wat we geen van allen alleen zouden kunnen, en komen we dichter bij ons gezamenlijke doel van een door de landen zelf geleide volksgezondheid.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/LU6NhPpnl