nishtar7_elenabsGetty Images_digitalhealthcare elenabs/Getty Images

Digitale betaalsystemen kunnen de gezondheidszorg onherkenbaar veranderen

KARACHI – Het is 2025. Een vrouw met diabetes in een plattelandsgebied, waar een tekort is aan gezondheidswerkers, moet haar aandoening onder controle houden. Tot wie of wat kan ze zich wenden? Tot haar smartphone. Over slechts twee jaar kan de gezondheidszorg – net als vele andere diensten – er heel anders uitzien dan nu.

Technologieën zoals kunstmatige intelligentie en het Internet of Things zouden deze vrouw in staat kunnen stellen toegang te verkrijgen tot gezondheidszorg door slechts op een paar knoppen te drukken. Een draagbare sticker zou via zweet haar bloedglucosespiegel kunnen controleren. Die gegevens zouden dan door een microchip in haar telefoon naar haar door blockchaintechnologie beveiligde elektronische gezondheidsdossier in de cloud worden gestuurd. Ze zou dan via Amazon haar insuline kunnen bestellen, die dan door een drone bij haar thuis wordt afgeleverd, of haar plaatselijke apotheek kunnen verzoeken haar metforminepillen in 3D te printen en de echtheid ervan via een sms te verifiëren.

Om te screenen op diabetische retinopathie, die het oog beschadigt en blindheid kan veroorzaken als het niet wordt behandeld, zou ze ook haar smartphone kunnen gebruiken om een selfie van haar eigen netvlies te maken. Een AI-algoritme zou het analyseren en, als de bevindingen abnormaal zijn, een afspraak met een arts kunnen maken. Het zou zelfs een Uber kunnen bestellen om haar daarheen te brengen, waarbij de kosten van haar mobiele portemonnee worden afgeschreven. Nog voordat de vrouw op het spreekuur is, kan de arts de lasertherapie testen op haar digitale tweelingzus om te bepalen welke behandeling het beste werkt.

Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar elk van deze oplossingen bestaat vandaag al op zichzelf. En gezien de waarschijnlijke exponentiële groei van de computercapaciteit, de daarmee gepaard gaande toename van deep learning en neurale netwerken, en de doorbraken op het gebied van intelligente machines, robotisering, 3D-printing en draagbare technologie, zullen deze systemen in de loop der tijd nog meer voorkomen – en krachtiger worden.

Als het technisch mogelijk is om een end-to-end digitaal systeem voor eerstelijnsgezondheidszorg te bouwen dat is afgestemd op de behoeften van omstandigheden met weinig middelen, waarom heeft niemand deze componenten dan samengevoegd? Er is geen financiële prikkel voor particuliere bedrijven om standalone technologieën te koppelen, en geen animo binnen de nationale gezondheidszorgsystemen, die vaak ondergefinancierd zijn.

Om het potentieel van deze digitale transformatie te verwezenlijken, moeten we buiten de gezondheidssector kijken – met name naar digitale betalingssystemen, die, als zij op grote schaal worden ingevoerd, een nieuw tijdperk van zorgverlening zouden kunnen inluiden. De herstructurering van gezondheidszorgsystemen om digitale gegevens en technologie te integreren is niet langer alleen een taak voor ministeries. Ook financiële instellingen, organisaties die experimenteren met nieuwe technologieën en online retailers doen dit in toenemende mate.

Secure your copy of PS Quarterly: The Climate Crucible
PS_Quarterly_Q3-24_1333x1000_No-Text

Secure your copy of PS Quarterly: The Climate Crucible

The newest issue of our magazine, PS Quarterly: The Climate Crucible, is here. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Premium now.

Subscribe Now

Tijdens de drie jaar dat ik voorzitter was van Ehsaas, het grootste programma voor sociale zekerheid en armoedebestrijding in Pakistan, heb ik de infrastructuur geobserveerd die nodig is om digitale betalingen mogelijk te maken. Gateways en switches vormen de ruggengraat van deze systemen, maar dat geldt ook voor beleid, standaarden en regelgevingskaders.

Ehsaas zelf is momenteel bezig met de ontwikkeling van een uniek digitaal ecosysteem waar miljoenen gezinnen gebruik van kunnen maken. Het omvat het Ehsaas Saving Wallets-initiatief, dat wordt uitgevoerd in het kader van het ‘One Woman, One Bank Account’-beleid. Daarmee kunnen begunstigden van het Ehsaas Kafaalat-programma, dat maandelijks een contant bedrag uitkeert aan de armste vrouwen van het land, hun geld opnemen of sparen. Het nieuwe ecosysteem omvat ook het Ehsaas Rashan Riayat-programma, een op technologie gebaseerde manier om subsidies uit te betalen. Via de Rashan-app krijgen in aanmerking komende gezinnen korting op bepaalde levensmiddelen bij geregistreerde kiryana’s, of kleine buurtwinkels. In combinatie met de juiste fiscale prikkels kunnen deze initiatieven de financiële inclusie vergroten en de transitie van contante naar digitale betalingen versnellen.

Zelfs in de meest afgelegen delen van de wereld maken fastfoodketens en taxibedrijven gebruik van de kracht van mobiele technologieën om goederen en diensten te leveren. Theoretisch zouden dezelfde technologische mogelijkheden de basis kunnen vormen voor innovatieve digitale ecosystemen van de overheid die transparant, verantwoordelijk en responsief zijn. Het Ehsaas-ecosysteem is een stap in de goede richting.

Een end-to-end digitaal systeem voor eerstelijnsgezondheidszorg zou systemische problemen zoals absenteïsme, inefficiënte aanbodketens, geïnstitutionaliseerde diefstal, lage kwaliteit van zorg en responsiviteit, ‘rent-seeking’-gedrag, informele betalingen en structurele ondoelmatigheden kunnen verzachten of zelfs overwinnen. Alleen al het gebruik van de blockchain – een multifunctionele technologie – kan de veiligheid waarborgen, de transparantie vergroten en mogelijk fraude voorkomen en de verliezen in de gezondheidszorg minimaliseren.

COVID-19, de inflatiecrisis en de klimaatramp hebben de noodzaak onderstreept om de overheidsinstellingen en de verstrekking van gezondheidszorg opnieuw vorm te geven. Forse investeringen in digitalisering, de modernisering van betalingssystemen en het formuleren van beleids- en regelgevingskaders zijn allemaal cruciaal om een toekomst te verwezenlijken waarin een vrouw met diabetes haar aandoening kan behandelen met behulp van een constellatie van medische technologieën. De technologie bestaat al. Het is nu zaak deze voor iedereen te benutten.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/o696NBinl