carpenter1_Getty Images_ai Getty Images

Waarom de meeste bedrijven er niet in slagen om te profiteren van nieuwe technologieën

BOSTON – Van kunstmatige intelligentie en elektrische auto’s tot blockchain en composietmaterialen: we bevinden ons in een gouden eeuw van innovatie. Om waarde uit deze technologieën te halen, moeten bedrijven zichzelf echter transformeren, en volgens een onderzoek van McKinsey & Company schiet ruim zeventig procent van dergelijke inspanningen tekort.

Het is duidelijk dat bedrijven die een nieuwe technologie invoeren, de juiste ‘key performance indicators’ (KPI’s) en interne afstemming van hun activiteiten nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze eruit halen wat ze willen. Maar er is een grotere, vaak verwaarloosde, factor die bepaalt of ze duurzaam rendement ontsluiten in plaats van alleen maar dure technische trends najagen.

Het upgraden van oude ‘use cases’ en het creëren van nieuwe zijn allebei voorbeelden van innovatie, maar alleen het laatstgenoemde creëert blijvende economische en sociale waarde.

Deze spanning is nu aan de orde met generatieve AI. Zoals Goldman Sachs eerder deze zomer opmerkte, hebben bedrijven één biljoen dollar in AI gestoken, zonder dat dit al veel heeft opgeleverd. Om het rendement op investeringen in technologie te maximaliseren, moeten bedrijfsleiders denken als architecten die vanaf een lege pagina beginnen.

Toen een generatie geleden digitale camera’s opkwamen, gingen consumenten nog met geheugenkaarten naar fysieke winkels om hun bestanden af te drukken. Tegenwoordig delen we foto’s rechtstreeks met onze telefoons en op sociale netwerken.

Deze evolutie weerspiegelt een algemeen patroon in het gebruik van technologie. Zoals ondernemer Chris Dixon opmerkt in Read Write Own: Building the Next Era of the Internet, gebruiken we nieuwe technologieën in eerste instantie alleen om oud gedrag voort te zetten met meer snelheid, gemak of kwaliteit, of tegen lagere kosten. Pas later gebruiken we ze op nieuwe manieren om ontwrichtende, blijvende resultaten te produceren.

PS Events: Climate Week NYC 2024
image (24)

PS Events: Climate Week NYC 2024

Project Syndicate is returning to Climate Week NYC with an even more expansive program. Join us live on September 22 as we welcome speakers from around the world at our studio in Manhattan to address critical dimensions of the climate debate.

Register Now

De sprong van ‘skeuomorf’ denken (wanneer digitale interfaces worden ontworpen om traditionele fysieke interfaces na te bootsen, zoals het ‘bureaublad’ op je computer) naar ‘native’ denken kost tijd. De reis van de eerste digitale camera’s naar de opkomst van Instagram duurde bijvoorbeeld vijftien tot twintig jaar. Bedrijven die technologie op skeuomorfe manieren inzetten, kunnen hun marges verbeteren, bijvoorbeeld door QR-codes te gebruiken in plaats van gedrukte menukaarten in restaurants. Maar bedrijven die met nieuwe toepassingen komen, kunnen geheel nieuwe markten creëren, zoals GrubHub deed met zijn food-delivery platform.

Hoe kunnen meer bedrijven de overstap maken naar een ‘native mindset’ die meer winst oplevert? Eén manier is om op zoek te gaan naar wrijving. Als je ervan uitgaat dat wrijvingspunten in bestaande bedrijfsmodellen vaststaande feiten zijn, zul je moeite hebben om te ontsnappen aan oudere denkwijzen. Maar als je de wrijvingsbronnen identificeert en je erop richt, zul je vaak ontdekken dat ze kunnen worden geëlimineerd.

De standaard-zakelijke vereisten van ‘sneller, eenvoudiger, goedkoper’ houden ons gevangen in de skeuomorfe modus. Ze zijn zo ingebakken dat we ons niet afvragen of het product of proces dat we willen verbeteren überhaupt wel in stand moet worden gehouden.

Amazons aanpak van innovatie bij Whole Foods is een goed voorbeeld van deze dynamiek. Op sommige locaties heeft Amazon het afrekenen sneller gemaakt door klanten hun handpalmen te laten scannen in plaats van een creditcard in te voeren. Sommige winkels hebben het afrekenen helemaal afgeschaft door middel van ‘dash carts’ die de goederen bijhouden terwijl je winkelt.

Er is een groot verschil tussen het versnellen van een stap en het elimineren ervan. ‘Hoe kunnen we het afrekenen verbeteren?’ is een skeuomorfe vraag. ‘Waarom hebben we nog steeds een kassa nodig?’ is een ‘native’ vraag.

Wrijvingspunten zijn de spreekwoordelijke olifanten in de kamer. In onze eigen branche, financiële technologie, voelen sommige van deze punten aan als permanente marktkenmerken. Wanneer heb je voor het laatst drie dagen gewacht en zes dollar betaald om een ‘grensoverschrijdende e-mail’ te versturen? Het idee alleen al is belachelijk, omdat we allemaal onmiddellijk, wereldwijd en gratis berichten versturen.

Geld versturen over de grens kan en zou net zo naadloos moeten gaan, gezien het feit dat het financiële systeem op internet nu goed ingeburgerd is. Maar een groot deel van de bredere sector is nog steeds gevangen in het skeuomorfe denken dat vergoedingen, vertragingen en ommuurde tuinen als feiten van het leven beschouwt. Wereldwijd bedragen de gemiddelde kosten voor overboekingen zes procent. Het is alsof we nog steeds foto’s afdrukken in een fysieke winkel.

Bij het toepassen van technologie moeten gebruikers en functies belangrijker zijn dan materialen en eigenschappen. Elke echte innovatie heeft een unieke kracht. Om ‘native’ te denken, moeten we die identificeren en benutten. De unieke kracht van digitale fotografie was niet de hoge resolutie, maar de onmiddellijke distributie. De kracht van AI is patroonherkenning, niet waarheidsvinding.

AI gebruiken om het zoeken op internet te verbeteren is skeuomorf. Het gebruiken van AI om medische beelden te scannen op afwijkingen die mensen over het hoofd zouden kunnen zien is een superieure toepassing. Bovendien kan AI wrijvingspunten in de gezondheidszorg verminderen of elimineren. Door veranderingen in onze basisgezondheidsstatistieken te monitoren, zouden AI-ondersteunde ‘wearables’ ons bijvoorbeeld kunnen helpen een ziekte te herkennen voordat deze ernstig wordt. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al zo’n programma getest om COVID-19 op te sporen, tweeënhalve dag voordat patiënten de symptomen krijgen.

Alle bedrijfsleiders streven naar meer efficiëntie. Maar als het erom gaat het maximale uit technologie te halen, is het upgraden van bestaande producten en processen niet genoeg. Succes is gelegen in het in twijfel trekken van oude aannames over de manier waarop dingen worden gedaan en het bedenken van geheel nieuwe ‘use cases’.

Elisabeth Carpenter is COO van Circle. Josh Burek is Senior Director of Strategic Positioning bij Circle.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/vXREDJDnl