sjohnson2_ GHIEducation ImagesUniversal Images Group via Getty Images)_chemo GHI/Education Images/Universal Images Group via Getty Images

Hoe universele kankerzorg te realiseren

GENÈVE – Tijdens de komende tweede bijeenkomst op hoog niveau van de Verenigde Naties over universele gezondheidsdekking (UHC) wordt verwacht dat de regeringen van de wereld een nieuwe reeks verbintenissen zullen goedkeuren die gericht zijn op het versnellen van de implementatie van universele gezondheidsdekking. Geen enkele resolutie zal compleet zijn zonder de expliciete opname van allesomvattende kankerzorg.

Kanker veroorzaakt naar schatting tien miljoen sterfgevallen per jaar. Naast menselijk lijden heeft de ziekte ook diepgaande – en toenemende – economische gevolgen: tegen 2030 zullen de uitgaven aan kankerzorg wereldwijd naar schatting 458 miljard dollar bedragen. In veel landen moeten patiënten een groot deel van hun kankerzorg uit eigen zak betalen – een last die vaak tot een financiële catastrofe leidt.

Investeren in kosteneffectieve preventie en vroegtijdige opsporing is daarom niet alleen een morele, maar ook een economische noodzaak. Preventie is veel goedkoper dan behandeling en waar kanker niet kan worden voorkomen, maakt vroegtijdige opsporing een succesvolle behandeling waarschijnlijker, tegen veel lagere kosten.

Wanneer kanker zich ontwikkelt, moet het volledige scala aan hoogwaardige therapieën – waaronder chirurgie, bestraling en chemotherapie – voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Voor alle niet-overdraagbare ziekten geldt dat elke dollar die in kosteneffectieve interventies wordt geïnvesteerd, een rendement tot wel het zevenvoudige kan opleveren door lagere zorgkosten en een hogere productiviteit.

Preventie en behandeling zijn van vitaal belang, maar dat geldt ook voor palliatieve zorg, die onnodig lijden voor patiënten, hun familie en zorgverleners verlicht en overlevingsplannen biedt om gezond te blijven. In de nasleep van een pandemie die de palliatieve zorg aanzienlijk heeft ontwricht, en met een wereldwijd toenemend aantal overlevenden van kanker, zijn investeringen op beide gebieden dringend nodig.

Alomvattende kankerzorg is essentieel voor het bereiken van sociale ontwikkelingsdoelen met betrekking tot gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en gezondheid. En met voldoende politieke wil kan universele zorg worden verwezenlijkt. In Pakistan biedt het Shaukat Khanum Kankerziekenhuisnetwerk kankerzorg van wereldklasse. Het King Hussein Cancer Center heeft de kankerzorg en het wetenschappelijk onderzoek in Jordanië aanzienlijk uitgebreid en werkt samen met internationale partners zoals het St. Jude Children’s Research Hospital om zorg te verlenen aan patiënten uit Syrië en Libanon.

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Maar landen staan voor veel uitdagingen bij het integreren van kankerzorg in UHC-schema’s. In Kenia bijvoorbeeld hebben gezamenlijke inspanningen van een reeks kankerbestrijdingsorganisaties de toegang tot diensten uitgebreid en financiële barrières weggenomen, maar blijft het bereiken van de plattelandsbevolking moeilijk.

In Indonesië heeft een gedecentraliseerd gezondheidssysteem de gelijkheid op het gebied van de gezondheidszorg verbeterd, maar blijven er hiaten op het gebied van kankerpreventie en vroegtijdige diagnose. Zelfs in Thailand, waar zes gebieden van kankerbeheersing – kankerinformatica, primaire preventie, vroegtijdige opsporing, behandeling, palliatieve zorg en onderzoek naar kankerbeheersing – geïntegreerd zijn in het UHC-systeem, zijn er betere bewustmakingsinitiatieven nodig om ervoor te zorgen dat er gebruik wordt gemaakt van de relevante diensten.

Desalniettemin benadrukt het Thaise model de potentiële voordelen voor de volksgezondheid van UHC-schema’s die uitgebreide kankerzorg omvatten. De Union for International Cancer Control, die ruim elfhonderdvijftig leden heeft in ruim honderdzeventig landen en gebieden, erkent dat potentieel en werkt voortdurend samen met regeringen en andere belanghebbenden over de hele wereld om nationale kankerbestrijdingsstrategieën te ontwikkelen en te implementeren, en deze te integreren in nationale ziekteverzekeringsplannen.

Net zoals een doel zonder plan slechts een wens is, zo blijft een plan zonder middelen onbestaand. Tenzij essentiële kankerbestrijdingsdiensten gedekt worden door de basisgezondheidsverzekeringen, zullen ze ontoegankelijk of onbetaalbaar blijven voor velen die ze nodig hebben. En als er al een verzekering bestaat, is het van cruciaal belang dat het eigen risico beperkt blijft. Kankerpatiënten bereiken hun eigen risico vaak al snel na de diagnose, vanwege het grote aantal tests en procedures dat nodig is. Maar de behandeling duurt vaak maanden of jaren en omvat vele doktersbezoeken, onderzoeken, operaties, bestralingen, medicijnen en andere diensten.

Een effectieve nationale kankerbestrijdingsstrategie moet een genuanceerd begrip van kosteneffectiviteit weerspiegelen dat niet alleen de kosten vooraf omvat, maar ook besparingen op de langere termijn, onder meer door een verbeterde levenskwaliteit en toegenomen productiviteit. Ze moet ook een engagement inhouden om niet alleen de ziekte zelf aan te pakken, maar ook de holistische ervaring van elk individu, en een vastberaden wil om de financiële en culturele barrières te doorbreken die een vroegtijdige diagnose en behandeling verhinderen.

De VN-bijeenkomst op hoog niveau biedt een zeldzame gelegenheid om de kankerzorg hoger op de wereldwijde UHC-agenda te plaatsen. Daarom is het goed nieuws dat kanker wordt genoemd in de ontwerpresolutie van de bijeenkomst. Maar regeringen moeten het niet laten bij verheven beloften en verbale toezeggingen. Alleen concrete actie om een UHC te implementeren die kwaliteitsvolle kankerzorg omvat, en rekening houdt met de diverse behoeften van bevolkingsgroepen in verschillende economische lagen en regio’s, kan ervoor zorgen dat kankerzorg geen ontbrekend stukje wordt in de wereldwijde gezondheidszorgpuzzel.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/uL5e4yNnl