dbanda1_ Alison WrightGetty Images_africawomanbusiness Alison Wright/Getty Images

Investeren in Afrikaanse vrouwen levert veel op

LUSAKA – Het thema van de Internationale Vrouwendag dit jaar was ‘Investeer in vrouwen – versnel de vooruitgang.’ Het was tegelijkertijd een observatie, een belofte en een oproep tot actie. Investeren in vrouwen is namelijk essentieel om de positieve ‘impacteconomieën’ op te bouwen die worden beoogd in de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling 2030 van de Verenigde Naties, die de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) omvat. Dergelijke economieën kennen een robuuste en rechtvaardige groei, weerspiegelen en ondersteunen sociale vooruitgang en voldoen aan de eisen van ecologische duurzaamheid.

In mijn carrière in ontwikkelingsfinanciering heb ik uit de eerste hand het verschil gezien dat investeren in vrouwen kan maken, niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun bedrijven, gezinnen, gemeenschappen en landen. De gegevens bevestigen mijn waarnemingen. Talrijke studies hebben aangetoond dat investeringen in bedrijven met divers leiderschap een hoger dan gemiddeld rendement opleveren.

In Afrika herinvesteren vrouwen tot negentig procent van hun inkomen in onderwijs, gezondheid en voeding voor hun gezin en gemeenschap, tegen veertig procent voor mannen, aldus bevindingen van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB). Ter onderstreping van de economische macht van Afrikaanse vrouwen rapporteert Ipsos dat 89 procent van de vrouwen de belangrijkste besluitvormers of medebeslissers zijn voor huishoudelijke aankopen.

Als vrouwen slagen, bloeien hun gemeenschappen op. En elke Internationale Vrouwendag komen internationale organisaties en privéactoren gretig met steunbetuigingen om in hen te investeren. Maar in de praktijk gaat er lang niet genoeg geld naar door vrouwen geleide bedrijven. Wereldwijd hebben vrouwelijke ondernemers te maken met een financieringskloof van 1,7 biljoen dollar. In Afrika bedraagt dat gat volgens de AfDB 42 miljard dollar.

De ondernemingsdrang van vrouwen in Afrika is opmerkelijk. Het is de enige regio ter wereld waar vrouwen vaker dan mannen zelfstandig ondernemer zijn. Vrouwen in Afrika hebben tot vijf keer meer kans om een bedrijf te starten dan hun tegenhangers in Europa, waarbij het percentage vrouwelijke ondernemers 26 procent bedraagt in Afrika bezuiden de Sahara. En dat doen ze in een zeer dynamische economische context: de groei van het Afrikaanse bbp ligt op schema om het wereldwijde gemiddelde dit jaar te overtreffen, deels dankzij een krachtig demografisch voordeel.

Wat niet op schema ligt, is de 2030-agenda. Slechts zes jaar voor de deadline voor het bereiken van de zeventien SDG’s van deze agenda blijft de vooruitgang op veel gebieden achter. In het rapport van de Impact Taskforce van vorig jaar hebben we laten zien welk verschil het mobiliseren van resultaatgericht kapitaal voor opkomende markten en ontwikkelingseconomieën kan maken bij het bevorderen van de SDG’s en het stimuleren van de economieën van de toekomst. Maar als nieuwe financiering oude patronen volgt en investeringen in vrouwen achterblijven, zal het volledige economische en sociale potentieel van deze landen onbenut blijven.

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week
PS_Sales_Holiday2024_1333x1000

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week

At a time when democracy is under threat, there is an urgent need for incisive, informed analysis of the issues and questions driving the news – just what PS has always provided. Subscribe now and save $50 on a new subscription.

Subscribe Now

Waarom investeren financiers dan niet voldoende in vrouwen? De grootste barrière blijft de risicoperceptie. Zoals een mannelijke belegger het verwoordde in een interview uit 2015 met de Harvard Business Review: ‘Uiteindelijk is durfkapitaal in de beginstadia iets van mensen’ en ‘mensen vinden het gewoon prettiger om in te zetten op iemand die meer op hen lijkt, die eruitziet zoals zij, die praat zoals zij.’ Het is een ‘comfort-ding.’

Aangezien slechts een derde van de bestuursleden van grote banken, ontwikkelingsfinancieringsinstellingen (DFI’s) en beleggingsadviesbureaus uit vrouwen bestaat, is het niet genoeg om te hopen dat vrouwelijke ondernemers ‘er net zo uit zullen zien’ als de beleggers bij wie ze kapitaal zoeken. Het gebrek aan evenwicht tussen mannen en vrouwen aan de top vertaalt zich in inherente vooroordelen tegen vrouwelijke ondernemers.

Het gevolg is dat zowel publieke als private financiële instellingen bedrijven die in handen zijn van vrouwen uitsluiten van hun financieringsstromen – met het risico op lagere rendementen, tragere economische groei en minder netto sociale voordelen – zelfs als ze prat gaan op hun inzet voor impactbeleggingen. We moeten dringend samenwerken om dit verhaal te veranderen en te laten zien dat het echte ‘risico’ voor financiers ligt in het niet benutten van het groeipotentieel van Afrikaanse vrouwen.

Ondanks de vele sociale en financiële uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden, zijn Afrikaanse vrouwen wereldleider in het creëren van economische kansen en sociale impact voor henzelf, hun families en hun gemeenschappen. Zowel DFI’s als private financiële instellingen moeten de ambitie, vindingrijkheid en inzet van deze vrouwen gaan evenaren. Door anders te gaan denken en veel meer financiering te verstrekken aan vrouwelijke ondernemers in Afrika, kunnen ze snellere economische groei ontsluiten, de voortgang op het gebied van de SDG’s versnellen, de creatie van impacteconomieën bevorderen en vrouwelijke ondernemers over de hele wereld inspireren.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/ZizAEtEnl