ayers1_Indranil AdityaNurPhoto via Getty Images_indiaheatwavewoman Indranil Aditya/NurPhoto via Getty Images

Vrouwen helpen zich aan te passen aan extreme hitte helpt ons allemaal

LONDEN/SAN FRANCISCO – Klimaatschokken – van hittegolven tot droogte, en van overstromingen tot bosbranden – treffen vrouwen vaak het hardst. Uit nieuw onderzoek dat in mei in The Lancet is verschenen, blijkt dat zelfs in welvarende Europese landen vrouwen de afgelopen twintig jaar bijna twee keer zo vaak als mannen stierven door extreme hitte. Volgens Marcos Quijal, een van de auteurs van het rapport, weerspiegelen de bevindingen ‘een wereldwijde trend.’

In juli, toen de warmterecords zich opstapelden en nóg meer doden en economische schade veroorzaakten, riep secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties op tot internationale actie om iets te doen aan wat hij omschreef als ‘ons wereldwijde kookpunt.’ Maar om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen extreme hitte zijn grote betrokkenheid en aanzienlijke financiering nodig, en aan beide lijkt een tekort te zijn.

De stroom klimaatfinanciering is van oudsher vooral gericht op emissiereductie en projecten voor schone energie, omdat aanpassingsmaatregelen worden gezien als te plaatsgebonden en moeilijk op te schalen. Uit het 2023 Adaptation Gap Report van het VN-milieuprogramma blijkt dat de klimaatfinancieringsstromen in 2021 slechts ongeveer een tiende bedroegen van de 215-387 miljard dollar per jaar die de ontwikkelingslanden naar schatting nodig hebben om in hun aanpassingsbehoeften te voorzien.

Filantropische stichtingen katalyseren echter investeringen door te laten zien dat aanpassing beter schaalbaar is dan eerder werd gedacht. Deze zomer werkte Climate Resilience for All, een wereldwijde NGO die zich richt op het helpen van klimaatgevoelige vrouwen bij het opbouwen van veerkracht, samen met de Self-Employed Women’s Association (SEWA), een vakbond voor  informele werkers in India, en lokale verzekeringsmaatschappijen Swiss Re en ICICI Lombard. Deze groepen uit de publieke en private sector werkten samen met filantropen om een goedkope hittegolfverzekering te kopen voor vijftigduizend leden in 22 districten. Toen de temperaturen boven de 46° Celsius stegen, kreeg elke vrouw een uitkering van gemiddeld 12,38 dollar per persoon.

Voor vrouwen met zware en onzekere banen was het geld cruciaal om de extreme hitte te doorstaan. Het hielp hen hun gezin te voeden en het schoolgeld van hun kinderen te betalen wanneer ze niet konden werken, hun schappen aan te vullen omdat bederfelijke waren sneller bedierven, en de behandeling van hittegerelateerde verwondingen en ziekten te betalen. Zo’n interventie lijkt misschien triviaal, maar is genoeg om kwetsbare mensen te beschermen tegen armoede door klimaatschokken.

‘Ik heb 350 leden ingeschreven. Toen ze vierhonderd roepies [iets minder dan vijf dollar] kregen, zeiden ze dat het leek alsof het wel vierduizend roepies waren, omdat het geld op een cruciaal moment in hun leven kwam. Sommige vrouwen gebruikten het voor het aflossen van schulden, anderen voor het onderwijs van hun kinderen, en weer anderen om verse waar te kopen,’ zegt Sarojben, een basisleider van SEWA, en voegt eraan toe: ‘Het geeft ons waardigheid.’

Dit baanbrekende verzekeringsprogramma is aanpassing op zijn best: rechtstreeks diegenen bereiken die de steun het hardst nodig hebben. Bovendien is het programma schaalbaar en levert het aanzienlijke sociale en economische voordelen op, waardoor vrouwen hoger op de ontwikkelingsladder kunnen komen en zichzelf en hun gezinnen een stevigere financiële basis kunnen geven.

Wereldwijd hebben vrouwen – waaronder de leiders van SEWA, Climate Resilience for All en vele andere organisaties – een aantal van de beste ideeën om de effecten van de klimaatverandering te minimaliseren, vaak gebaseerd op hun praktijkervaring. Bovendien kunnen veel van deze oplossingen op grote schaal worden toegepast. Maar om miljoenen vrouwen te helpen hun levensonderhoud en gezondheid te beschermen tegen de aanhoudende hitte is meer geld nodig.

Filantropie is een begin. Als de leiders van twee van ’s werelds grootste klimaatstichtingen zijn wij ons zeer bewust van de belangrijke rol die filantropie speelt bij het bevorderen van effectieve oplossingen voor de klimaatcrisis. In tegenstelling tot andere investeerders kunnen filantropische instellingen innovatieve initiatieven zoals warmteverzekeringen en koele daken met zonnereflectie nastreven en testen. En dit soort werk breidt zich uit: Tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering in Dubai hebben we samen met andere filantropische instellingen het Samenwerkingsverband Aanpassing en Veerkracht (Adaptation and Resilience Funder Collaborative) opgericht. In juli heeft deze groep van klimaat-, ontwikkelings- en gezondheidsgerichte stichtingen, in antwoord op de oproep van Guterres tot actie, een eerste investering van vijftig miljoen dollar toegezegd om aanpassingsmaatregelen te ondersteunen.

Maar een dergelijke investering, hoe belangrijk ook, is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met het tekort aan aanpassingsfinanciering. Alle belanghebbenden, waaronder regeringen, de particuliere sector, maatschappelijke organisaties en lokale gemeenschappen, hebben een rol te spelen bij het verminderen van de risico’s van extreme hitte, het beschermen van de volksgezondheid en het bieden van economische kansen aan iedereen.

Het opbouwen van weerbaarheid tegen extreme hitte is geen makkelijke opgave, zeker niet voor de ruim vijfhonderd miljoen vrouwen in de informele economie. Innovatieve oplossingen zoals warmteverzekeringen bestaan, maar filantropische instellingen, overheden en particuliere investeerders moeten samenwerken om ze sneller op te schalen teneinde de gevolgen van snel stijgende temperaturen tegen te gaan. De beloning zal de moeite waard zijn, want het vergroten van de klimaatbestendigheid van vrouwen komt ons allemaal ten goede.

PS Events: Climate Week NYC 2024
image (24)

PS Events: Climate Week NYC 2024

Project Syndicate is returning to Climate Week NYC with an even more expansive program. Join us live on September 22 as we welcome speakers from around the world at our studio in Manhattan to address critical dimensions of the climate debate.

Register Now

Jess Ayers is CEO van de Quadrature Climate Foundation. Helen Mountford is voorzitter en CEO van de ClimateWorks Foundation.

https://prosyn.org/t1iwdjFnl