sirleaf7_ ZOOM DOSSOAFP via Getty Images_nurse liberia ZOOM DOSSO/AFP via Getty Images

We moeten de volksgezondheidsprogramma's in Afrika versterken

MONROVIA/ADDIS ABABA – In 2017 beloofden de staatshoofden van de Afrikaanse Unie (AU) om twee miljoen gemeenschapsgezondheidswerkers (CHW’s) in te zetten, als erkenning van hun rol in het bevorderen van gezondheid voor iedereen. Nu we zeven jaar verder zijn en de Afrikaanse leiders zich voorbereiden op een bijeenkomst in Addis Abeba, moeten we stilstaan bij onze vooruitgang. Tegen 2030 zal Afrika te maken hebben met een tekort van zes miljoen gezondheidswerkers, waardoor CHW’s een belangrijk onderdeel en een snelle oplossing zijn om de gezondheidsbehoeften van het continent te overbruggen. Het ontwikkelen van veerkrachtige programma’s voor gemeenschapsgezondheidswerkers in heel Afrika is nog nooit zo urgent geweest.

We hebben gezien hoe ziekte-uitbraken een land in de duisternis kunnen storten – en hoe de kracht van CHW’s kan helpen om het land weer in het licht te krijgen. Zoals de ervaring in Liberia heeft aangetoond, hebben CHW’s voldoende middelen en financiële steun nodig om effectief te kunnen zijn. Aan het begin van het afgelopen decennium werden de inspanningen van Liberia om eerstelijnsgezondheidszorg aan te bieden in afgelegen gebieden geconfronteerd met grote uitdagingen. Er was een tekort aan gezondheidswerkers en waar CHW’s werden ingezet, werden ze onderbetaald en beschikten ze niet over de benodigde apparatuur of opleiding om de essentiële zorg te verlenen die zo hard nodig was. Als gevolg hiervan hadden verschillende gezondheidsinitiatieven die parallel werden uitgevoerd door de overheid en andere belanghebbenden geen significante impact op patiënten – een veelvoorkomend probleem in veel Afrikaanse landen.

In 2016 lanceerde de Liberiaanse regering het National Community Health Assistant Program om deze problemen aan te pakken en de lessen toe te passen die zijn geleerd van de ebola-uitbraak die in 2014 begon. Met goed toezicht, adequate salarissen en voldoende voorraden om elk huishouden in hun gemeenschap te bereiken, werden CHW’s in staat gesteld om gestandaardiseerde, geïntegreerde eerstelijnsgezondheidszorg te bieden. De resultaten spreken voor zich. De vierduizend CHW’s in Liberia leveren nu bijna vijftig procent van alle gerapporteerde malariabehandelingen voor kinderen jonger dan vijf jaar en bieden consequent toegang tot gezondheidsdiensten, zelfs tijdens de COVID-19 pandemie.

Programma’s met een vergelijkbare aanpak hebben positieve resultaten opgeleverd in andere Afrikaanse landen. Sinds Ethiopië zijn community-based Health Extension Program heeft geïmplementeerd, waarbij veertigduizend gemeenschapsgezondheidswerkers zijn ingezet, is het vaccinatiepercentage verdrievoudigd en de kindersterfte drastisch gedaald. De ervaring van deze en andere landen laat zien dat het ondersteunen en integreren van CHW’s in nationale gezondheidszorgsystemen levens kan redden en bestaansmiddelen kan creëren. Deze ervaring zou als leidraad moeten dienen voor het uitbreiden van gemeenschapsgezondheidsdiensten over het hele continent.

Een veerkrachtige beroepsbevolking van gemeenschapsgezondheidswerkers is de sleutel tot het overwinnen van bestaande en toekomstige gezondheidsproblemen in Afrika, die momenteel variëren van alarmerende moeder- en kindersterftecijfers tot een hoge last van overdraagbare ziekten. Even zorgwekkend is de escalerende klimaatcrisis, die de urgentie heeft onderstreept van het verbeteren van de toegang tot zorg en het opbouwen van gezondheidssystemen die zich kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Het verhogen van het aantal CHW’s en ervoor zorgen dat ze over voldoende middelen beschikken, is een van de meest kosteneffectieve en duurzame manieren om deze doelen te bereiken.

Helaas blijft een ontmoedigend jaarlijks financieringstekort van 4,4 miljard dollar – verergerd door gefragmenteerde geldstromen – onze vooruitgang naar een gezonder, veiliger en welvarender Afrika vertragen. De oplossing is om een ‘één plan, één budget, één rapport’-raamwerk aan te nemen, zoals dat door Liberia en Ethiopië wordt gebruikt. Met deze aanpak schetsen regeringen hun strategieën voor nationale gemeenschapsgezondheidsprogramma’s en coördineren partners hun middelen en technische expertise om de bureaucratische last te verminderen.

PS_Sales_BacktoSchool_1333x1000_Promo

Don’t go back to school without Project Syndicate! For a limited time, we’re offering PS Digital subscriptions for just $50.

Access every new PS commentary, our suite of subscriber-exclusive content, and the full PS archive.

Subscribe Now

Met dat doel lanceerden de Afrikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie en hun partners in november 2023 het allereerste continentale coördinatiemechanisme voor gemeenschapsgezondheidszorg. Door de coördinatie tussen belanghebbenden te bevorderen, kunnen Afrikaanse landen effectieve en efficiënte CHW-programma’s opzetten om de uitdagingen van overdraagbare ziekten met een hoge prevalentie, zoals hiv, tuberculose, malaria en niet-overdraagbare ziekten, aan te pakken en beter te reageren op noodsituaties, waaronder epidemieën en klimaatschokken.

De Afrikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie blijven zich inzetten voor het versterken van de beroepsbevolking van gemeenschapsgezondheidswerkers, wat aansluit bij de New Public Health Order – de gezondheidsveiligheidsagenda van de organisatie – en het initiatief van de AU om twee miljoen extra CHW’s in te zetten op het continent. Als onderdeel van deze inspanning hebben de Afrikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie samengewerkt met Africa Frontline First om de financiering te mobiliseren die nodig is om CHW’s te professionaliseren. Het Reaching the Last Mile Forum in Dubai vorig jaar was een succes op dat gebied: twaalf partners zegden toe om de steun voor professionele CHW’s te versnellen. Deze aankondiging omvatte ook negenhonderd miljoen dollar van het Global Fund voor de komende drie jaar, waarvan 74 procent bestemd is voor Afrika.

De private en publieke actoren in Afrika moeten gecoördineerde actie ondernemen. We dringen er bij de staatshoofden en regeringsleiders die bijeenkomen voor de AU-top op aan om van de ontwikkeling van een geïntegreerde, professionele beroepsbevolking van gemeenschapsgezondheidswerkers een topprioriteit te maken, met duidelijke maatstaven voor succes, zodat gegevens en bewijzen kunnen worden gedeeld met de lidstaten. Dit zal een cultuur van voortdurend leren en standaardisatie van CHW-programma’s in heel Afrika bevorderen.

Gemeenschapsgezondheid is de sleutel tot een welvarender en gezonder Afrika. We moeten de kans grijpen om een solide korps van CHW’s op te leiden en in te zetten.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/8Rt0aKHnl