glennerster2_Scott OlsonGetty Images)_vaccines Scott Olson/Getty Images)

De pandemiefinanciering die ontwikkelingslanden nodig hebben

CHICAGO – Voorbereid zijn op een pandemie stond twee weken geleden op de agenda van de voorjaarsbijeenkomsten van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in Washington DC, iets meer dan vier jaar nadat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 tot wereldwijde pandemie uitriep. Miljoenen mensen stierven en miljarden dollars werden uitgegeven in de tussenliggende periode, maar sommige belangrijke lessen van de pandemie zijn nog steeds niet geleerd.

Eén flagrant voorbeeld is dat lage- of middeninkomenslanden nog steeds niet kunnen investeren in medische tegenmaatregelen voordat ze zijn goedgekeurd. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben deze risicostrategie met groot succes toegepast tijdens de COVID-19-crisis. Lage- en middeninkomenslanden hebben dezelfde kans nodig.

Wanneer een pandemie toeslaat, moeten regeringen snel kunnen handelen en zwaar investeren in technologische oplossingen die mogelijk niet bewezen zijn. Tijdens de COVID-19-pandemie bleek het van cruciaal belang om de productie van vaccins uit te breiden terwijl de medische tests nog liepen, in plaats van te wachten op goedkeuring door de toezichthoudende instanties. Met name de VS en het VK investeerden vroegtijdig en aanzienlijk in de ontwikkeling en productie van vaccins en stelden de risicodoses veilig. In ruil voor het dragen van een groot deel van het risico van technologische mislukkingen, stonden deze landen als eerste in de rij toen de vaccins effectief bleken te zijn – een zegen voor de eigen burgers. Maar deze investeringen hielpen ook andere landen door de ontwikkeling en productie van vaccins te versnellen.

https://prosyn.org/pYpxpbfnl