borrell19_ FADEL SENNAAFP via Getty Images_ukrainewar Fadel Senna/AFP via Getty Images

Hoe maken we een Oekraïense overwinning mogelijk?

BRUSSEL - Bijna een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne gaat de oorlog een nieuwe fase in. Na Ruslands mislukte aanval op Kiev afgelopen voorjaar en het verbluffende tegenoffensief van de Oekraïners waarbij Kharkiv in het noorden en Kherson in het zuiden werden bevrijd, is president Vladimir Poetin begonnen met een strafcampagne die burgers belaagt met drones en raketten. Poetin probeert het aantal Oekraïners dat de winter moet doorbrengen in de kou en het donker zo groot mogelijk te maken.

Het front is de afgelopen maanden niet veel verschoven. Maar de gevechten blijven hevig (met veel slachtoffers), en Rusland lijkt zich voor te bereiden op een groot lente-offensief. De Russische economie staat op oorlosvoet en de propagandamachine van het Kremlin is in overdrive gegaan, doot apocalyptische bedreigingen te mixen met imperiale waanideeën. Ruslands laatste onafhankelijke nieuwszender, Meduza, en zijn laatste mensenrechtenorganisatie, het Sacharov Centrum, worden gedwongen te sluiten. De stemming in Moskou is er een van strijd en onverzettelijkheid.

Onder deze omstandigheden hebben de Oekraïne’s bondgenoten volkomen gelijk om hun militaire hulp op te voeren, onder andere door nu gevechtstanks te gaan leveren. Het doel is helder: een overwinning van Oekraïne tegen de agressor. Maar we kunnen niet het doel wensen zonder Oekraïne ook de middelen te geven om het te bereiken. Het alternatief is een langdurige uitputtingsslag, meer doden in Oekraïne, meer onveiligheid voor de rest van Europa en nog meer lijden in de wereld, doordat Rusland de energie- en voedselvoorziening inzet als wapens.

De partners van Oekraine hadden al toegezegd om luchtverdedigingsystemen te leveren zoals het Patriot-raketsysteem, meer houwitsers en extra gepantserde gevechtsvoertuigen. Maar vóór de recente doorbraak was er een intens debat over de vraag of ook gevechstanks zoals de Duitse Leopard 2 of de Amerikaanse M1 Abrams moesten worden geleverd. Ik heb er al lang voor gepleit dat we Oekraïne de middelen moeten geven om te winnen van Rusland. En Oekraïne heeft tanks nodig om de huidige patstelling van loopgravenoorlog te doorbreken, en om het momentum te herwinnen dat ze vorige herfst hadden toen ze Kharkiv en Kherson heroverden.

Het koste veel tijd om dit "tankakkoord" te berreiken en er waren intensieve onderhandelingen nodig, onder meer in de Raad van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. De doorbraak kwam uiteindelijk toen Duitsland ermee instemde om Leopard 2's te leveren, in overleg met de VS, die ongeveer 30 M1 Abrams zullen leveren. Hoewel het tijd gaat kosten om deze tanks daadwerkelijk te leveren, en ook steun voor opleiding en onderhoud nodig zijn, is dit besluit niet alleen een militaire kwestie. Wij hebben Rusland opnieuw een politiek signaal gegeven: Poetin heeft – wederom – verkeerd gegokt door te denken dat wij zwak en verdeeld zouden reageren.

Natuurlijk zullen sommigen zeggen dat meer wapens de oorlog alleen maar zal verlengen en het risico van escalatie verhogen, en dat diplomatieke onderhandelingen de enige oplossing zijn. Uiteraard blijven wij Europeanen openstaan voor iedereen die operecht streeft naar een diplomatieke en rechtvaardige einde van deze oorlog gaat. Ondertussen gaat Rusland door met zijn oorlogsmisdaden. Bovendien is het zo dat iedereen die heeft geprobeerd om met Poetin te onderhandelen met lege handen is teruggekomen. Zolang dat niet verandert, kunnen we alleen de oorlog beëindigen door Oekraïne de middelen te geven om Rusland te verdrijven.

Secure your copy of PS Quarterly: Age of Extremes
PS_Quarterly_Q2-24_1333x1000_No-Text

Secure your copy of PS Quarterly: Age of Extremes

The newest issue of our magazine, PS Quarterly: Age of Extremes, is here. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Premium now.

Subscribe Now

Bij gevolg moet de EU moet alles doen om Oekraïne te steunen – en dat doen wij. Samen met de EU-lidstaten hebben we voor 12 miljard euro (13,1 miljard dollar) aan wapens geleverd, waarvan 3,6 miljard euro uit de Europese Vredesfaciliteit. Inclusief macrofinanciële en humanitaire hulp, komt onze totale steun in de buurt van 50 miljard euro.

De EU is nu de belangrijkste trainer van Oekraïense soldaten ter wereld. De EU trainingsmissie in Polen en Duitsland ligy op schema om voor 1 april 15.000 Oekraiense soldaten op te leiden. En we zijn bereid om nog eens 15.000 extra soldaten te trainen - ook in het gebruik van tanks zoals de Leopard 2.

De EU werkt ook aan een tiende pakket sancties nadat we in slechts een paar maanden onze energie afhankelijkheid van Rusland drastisch hebben verminderd. En vergis u niet: onze sancties zijn effectief. Russische olie wordt verhandeld tegen een korting van 40 dollar vergeleken met Brent. En de dagelijkse inkomsten uit energie zullen dalen van ongeveer 800 miljoen euro tot 500 miljoen euro, na de inwerkingtreding van onze laatste maatregelen. Kortom: de oorlog kost het Kremlin veel geld, en deze kosten zullen alleen maar stijgen naarmate de oorlog langer duurt.

In januari 2022, vlak voor de invasie, heb ik de Donbas-regio bezocht en zelf de frontlinie gezien. Om voor de hand liggende redenen is die reis me altijd bijgebleven. Op de terugweg via Kiev zei de Oekraïense premier Denys Shmyhal dat "de invasie eraan komt, en we weten dat u niet aan onze kant zult komen vechten". Maar, vroeg hij snel: "Gaat u ons wel de wapens geven die we nodig hebben voor onze verdediging?".

Eerlijk gezegd wist ik niet goed hoe ik moest antwoorden, omdat ik niet wist hoe vastberaden de Europeanen zouden zijn. Vandaag is het antwoord helder. Nu ik deze week weer naar Kiev reis voor de top tussen de EU en Oekraïne, twijfelt niemand eraan dat Europa solidair is. En we moeten Oekraïne de middelen blijven geven om de agressor te verslaan, zijn soevereiniteit te herstellen en zijn plek in te nemen binnen de Europese Unie.

https://prosyn.org/e7iYUl7nl