nianwar4_ Chong Voon ChungXinhua via Getty Images_malasyiacovidvaccine Chong Voon Chung/Xinhua via Getty Images

De gezondheidszorg in Zuidoost-Azië transformeren

KUALA LUMPUR – Nu de wereld worstelt met de nasleep van de COVID-19-pandemie, de versnelde klimaatverandering, oorlogen en genocide, blijven veel opkomende economieën achter in hun streven naar gelijke toegang tot betaalbare gezondheidszorg van hoge kwaliteit.

Het is zelfs zo dat bijna de helft van de wereldbevolking geen tijdige toegang heeft tot accurate en betaalbare medische diagnostiek. In mijn thuisregio Zuidoost-Azië, waar bijna zevenhonderd miljoen mensen wonen, behoren de niet-vergoede uitgaven voor gezondheidszorg tot de hoogste ter wereld. In acht van de tien ASEAN-landen – Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore en Vietnam – waren deze uitgaven goed voor ruim dertig procent van alle uitgaven voor gezondheidszorg in 2022, vergeleken met het gemiddelde van twintig procent voor de OESO.

De COVID-19-pandemie heeft de dringende noodzaak onderstreept om de paraatheid voor pandemieën te verbeteren en te investeren in de binnenlandse productie van diagnostica, therapeutica en vaccins in heel Zuidoost-Azië. Toen de pandemie in 2020 uitbrak, kampten Maleisië en andere ASEAN-landen met een ernstig tekort aan diagnostische reagentia, waarvan de meeste moesten worden geïmporteerd. Dit belemmerde op zijn beurt de lokale ontwikkeling van snellediagnosetestkits.

Op dezelfde manier moesten de meeste COVID-19-vaccins die door de ASEAN-landen werden gebruikt, worden geïmporteerd. Maar minder dan tien procent van de lage- of middeninkomenslanden kreeg toegang tot deze levensreddende vaccins, zelfs nadat ze op grote schaal beschikbaar waren gekomen in de hogeinkomenslanden. Dit is niets minder dan een wereldwijd schandaal.

Zelfs vóór de pandemie worstelden de ASEAN-landen al met de verspreiding van infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten, met name kanker. Terwijl nauwkeurige diagnostiek voor infectieziekten vaak duur is, en sterk afhankelijk van geïmporteerde input en apparatuur, blijven geavanceerde kankertherapieën – zoals monoklonale antilichamen en andere immuuntherapieën – voor de meeste kankerpatiënten in de regio buiten bereik.

Twee jaar nadat de pandemie daadwerkelijk ten einde liep, hebben de meeste opkomende economieën in de ASEAN-regio nog steeds moeite om de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg uit te breiden. Dit kan deels worden toegeschreven aan wereldwijde monopolies en roofzuchtige prijsstrategieën die de kosten van essentiële diagnostica en geneesmiddelen kunstmatig opdrijven.

PS Events: Climate Week NYC 2024
image (24)

PS Events: Climate Week NYC 2024

Project Syndicate is returning to Climate Week NYC with an even more expansive program. Join us live on September 22 as we welcome speakers from around the world at our studio in Manhattan to address critical dimensions of the climate debate.

Register Now

Om deze strategieën tegen te gaan en ervoor te zorgen dat gemeenschappen in heel Zuidoost-Azië en het hele Mondiale Zuiden toegang hebben tot levensreddende diagnostiek en behandelingen, moeten de ASEAN-landen hun collectieve macht bundelen. Dit vergt een gezamenlijke inspanning van regeringen, wetenschappers, artsen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, evenals een duidelijke routekaart voor implementatie.

Een veelbelovende oplossing, voorgesteld door de Zuid-Koreaanse econoom Keun Lee, is het overslaan van een paar technologische stadia. Door een strategisch innovatiebeleid te ontwikkelen en uit te voeren, zouden de ASEAN-economieën verouderde technologieën kunnen omzeilen en de nieuwste ontwikkelingen kunnen adopteren, met name op het gebied van farmaceutische producten en medische apparatuur, waardoor de toegang tot cruciale behandelingen wordt verbeterd.

Hiervoor zijn zeker technologieoverdrachten nodig. Maar deze inspanningen moeten verder gaan dan vul- en afwerkingsfaciliteiten en eindassemblage. Nieuwe projecten moeten intellectueel kapitaal bijdragen aan lokale wetenschappers, technici, clinici en onderzoekers, collaboratief ontwerp stimuleren en billijke partnerschappen bevorderen.

Maleisië biedt een veelbelovend model voor andere ASEAN-landen die op zoek zijn naar diagnostische en therapeutische innovaties om ziekten als baarmoederhalskanker en hepatitis C te bestrijden. Sinds 2018 heeft Maleisië aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen het humaan papillomavirus (HPV), door vrouwen eenvoudige doe-het-zelf testkits aan te bieden. Dit innovatieve programma, geleid door de ministeries van Volksgezondheid en Vrouwen, Gezin en Maatschappelijke Ontwikkeling van het land, in samenwerking met lokale stichtingen zoals ROSE, heeft het aantal baarmoederhalsscreenings verhoogd, met name onder vrouwen in plattelandsgebieden die te weinig getest zijn.

In 2021 ontwikkelden de ministeries van Volksgezondheid van Maleisië en Thailand, in samenwerking met het Drugs for Neglected Diseases-initiatief en industriële partners uit Maleisië en Egypte, ravidasvir, een baanbrekend hepatitis C-medicijn dat de kosten van een twaalf weken durende behandelingskuur terugbracht van tachtigduizend dollar naar minder dan vijfhonderd dollar.

Maleisië loopt ook voorop bij de ontwikkeling van point-of-care diagnostica en behandelingen voor ernstige knokkelkoorts, wat het robuuste innovatie-ecosysteem van het land weerspiegelt. Diverse organisaties, onder leiding van Clinical Research Malaysia, het Institute for Medical Research en het Institute for Clinical Research, hebben ook een platform opgezet voor het uitvoeren van klinische proeven en toegepast onderzoek.

Als onderdeel van Maleisië’s New Industrial Master Plan 2030, dat farmaceutica en medische apparatuur aanwijst als twee van de vijf ‘industriële pijlers’ van de economie, heeft het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie samengewerkt met technologische incubators zoals de Malaysian Research Accelerator for Technology & Innovation om toegepast onderzoek te bevorderen.

Ondertussen heeft de onlangs door Maleisië opgerichte International Affordable Diagnostics and Therapeutics Alliance (IA-DATA) als doel om belanghebbenden uit de ASEAN-landen samen te brengen om te voorzien in de gezondheidszorgbehoeften van lage- en middeninkomenslanden. Door zich te richten op point-of-care diagnostiek, hergebruik van geneesmiddelen en innovatieve platformtechnologieën, zoals plantaardige moleculaire landbouw, heeft dit initiatief het potentieel om de kosten van monoklonale antilichamen en immunotherapieën tegen kanker te verlagen.

Het Maleisische voorzitterschap van de ASEAN in 2025 biedt een unieke kans om een robuuste infrastructuur op te bouwen voor betaalbare diagnostica en therapeutica. Door open samenwerking, gecoördineerd onderzoek en ontwikkeling, effectieve regelgeving en niet-aflatende overheidssteun voor duurzame lokale productie te bevorderen, kunnen we dit ambitieuze doel bereiken en zorgen voor een rechtvaardigere toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg in heel Zuidoost-Azië.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/SNJ4Wrvnl