Nieuwe vergezichten voor de NAVO

BRUSSEL – Een Amerikaans schip dat deze week een Spaanse marinebasis binnenvaart schrijft geschiedenis. De aankomst van de USS Donald Cook uit Norfolk, Virginia in zijn nieuwe thuishaven in Rota, Spanje markeert de eerste keer dat een schip van de Amerikaanse marine uitgerust met het hightech Aegis ballistische raketverdedigingssysteem permanent in Europa gestationeerd zal zijn.

De USS Donald Cook is de eerste van vier torpedobootjagers van de US Navy die, met rond de 1200 matrozen en personeel, een centrale rol zal spelen in de raketverdedigingscapaciteit van de NAVO. Maar de schepen zullen ook nog vele andere taken uitvoeren, zoals maritieme veiligheidsoperaties, bilaterale en multilaterale oefeningen en deelname aan NAVO-operaties en -inzet, waaronder aan de Standing NAVO Maritime Groups.

De aankomst van de USS Donald Cok betekent een stap vooruit voor de NAVO, de Europese veiligheid en de trans-Atlantische samenwerking. En het laat duidelijk de kracht van de band tussen Amerika en Europa zien in de aanpak van de complexe en onvoorspelbare veiligheidsuitdagingen van onze tijd.

Er is sinds november 2010, toen de NAVO op een top in Lissabon besloot om een raketschild te ontwikkelen om alle Europese bevolkingen, territoria en legers binnen de NAVO te beschermen, gestage vooruitgang geboekt. In april 2012 kondigde de NAVO op haar top in Chicago een interim-capaciteit zowel als een operationele eerste stap aan. Het wordt verwacht dat de volle capaciteit de komende jaren bereikt wordt.

Het doel van het raketschild van de NAVO is om Europa te verdedigen tegen reële dreigingen. Ten minste 30 landen rond de globe hebben ballistische raketten of proberen ze te verwerven. De kennis die nodig is om ze te bouwen verspreid zich en hun bereik wordt groter, waarbij sommige buiten de Euro-Atlantische regio al in staat zijn om Europese steden te treffen.

De USS Donald Cook en de drie andere destroyers van de VS hebben geavanceerde sensoren en interceptors die ballistische raketten gericht op Europa kunnen detecteren en neerhalen. In de toekomst zullen andere belangrijke onderdelen van het raketverdedigingssysteem additionele radars, sensoren en interceptors omvatten – en nog meer schepen.

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week
PS_Sales_Holiday2024_1333x1000

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week

At a time when democracy is under threat, there is an urgent need for incisive, informed analysis of the issues and questions driving the news – just what PS has always provided. Subscribe now and save $50 on a new subscription.

Subscribe Now

Dankzij de US European Phased Adaptive Approach van raketverdediging kan de NAVO al vertrouwen op een krachtige radar in Turkije. De constructie van een interceptor- en radarbasis op land in Roemenië is al begonnen. Polen heeft plannen aangekondigd om zijn lucht- en raketverdedigingscapaciteiten uit te bouwen. Nederland waardeert vier radarfregatten op om ze geschikt te maken voor raketverdediging en heeft zijn Patriot antiraketsystemen aangeboden. Net zoals Duitsland.

Nederland, Duitsland en de VS hebben al Patriot-raketten ingezet aan de Zuidoostgrens van de NAVO om Turkije te helpen verdedigen en beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië. En door zijn gastheerschap doet Spanje een cruciale bijdrage aan niet alleen het raketschild van de NAVO, maar ook aan de veiligheid door de hele Middellandse zeegebied.

Om al deze nationale bijdragen te verbinden heeft de NAVO een technologisch geavanceerd command-and-control systeem ontwikkeld (en is het aan het uitbreiden), gestationeerd op de vliegbasis Ramstein in Duitsland. Het systeem kan al satellieten, radars en interceptors met elkaar verbinden om te verdedigen tegen raketaanvallen en die capaciteit zal de komende jaren complexer en wendbaarder worden. Dit maakt de NAVO uniek; het is de enige multilaterale organisatie die de meest complexe systemen van ’s werelds meest capabele landen kan combineren om een effectief geheel te creëren.

Bovenal is deze inzet een stap vooruit voor de trans-Atlantische samenwerking, omdat de schepen van de VS meer dan militaire capaciteit vertegenwoordigen. Ze zijn elk een 8000 ton zware herinnering aan het Amerikaanse engagement aan de veiligheid in Europa.

Tegelijkertijd laat het raketschild van de NAVO het engagement van de Europese bondgenoten aan veiligheid zien terwijl ze hun vermogens op dit gebied ontwikkelen. Ik moedig alle bondgenoten aan om er over na te denken hoe ze verder kunnen bijdragen aan een systeem dat iedereen in Europa kan beschermen.

Het raketschild kondigt een nieuwe vorm van samenwerking aan, met nieuwe capaciteiten tegen nieuwe dreigingen. Waar we ooit tanks langs grenzen opstelden, bouwen we nu een complex systeem op dat een scala aan hightech bijdragen van vele bondgenoten vereist – op land, op zee en in de lucht. Het raketverdedigingssysteem van de NAVO is hoe trans-Atlantisch teamwork er in de 21e eeuw uit ziet.

Vertaling Melle Trap

https://prosyn.org/Xv5s4Vjnl