calvino1_PixelPopGetty Images_womanbusiness PixelPop/Getty Images

Likestillingens økonomiske kraft

LUXEMBOURG – Det er vanskelig å finne et ord som er mer relevant for verdens største utfordringer og politiske prioriteringer enn «inkludering», som er tema for årets internasjonale kvinnedag. Inkluderende, grønn økonomisk vekst, som kommer alle i samfunnet til gode, er avgjørende for bærekraftig velstand, sosial samhørighet, konkurranseevne og geopolitisk stabilitet. Å støtte opp om et «rettferdig skifte» som inkluderer alle medlemmer av samfunnet, er avgjørende for å sikre at klimatiltak og det digitale skiftet fører til en mer bærekraftig og sikker verden.

Likestilling og like rettigheter dreier seg ikke bare om rettferdighet, men er også av svært stor økonomisk betydning. Forskning i regi av Det internasjonale pengefondet antyder at dersom vi reduserer kjønnsforskjellene i arbeidsmarkedet, kan det øke BNP i fremvoksende økonomier og utviklingsland med nesten 8 %. Gevinstene ved å fjerne kjønnsforskjellene helt, vil være enda høyere: I land som gjør det, kan BNP økes med 23 % i snitt.

Enkelt sagt: Mangfold og en likestilt rolle for kvinner i økonomien, i beslutningsprosesser og i politiske debatter gir bedre resultater. Dersom vi mobiliserer alle som kan bidra, vil det maksimere produktivitet og konkurranseevne, som vil være avgjørende for å håndtere klimaendringene og fremme global velstand. Dette er spesielt viktig i en tid da de samlede virkningene av klimakrisen, koronapandemien og Russlands invasjon av Ukraina truer med å reversere mye av det vi har oppnådd – resultater som vi trodde vi hadde sikret for fremtiden.

Fire milliarder mennesker vil i år avlegge sin stemme i valg rundt om i verden. Det er derfor ikke noe bedre tidspunkt å fremheve den store, positive innvirkningen som likestilling har på alle samfunn. For eksempel antyder forskning i regi av Den europeiske sentralbanken at dersom man øker andelen kvinnelige bedriftsledere med 1 %, vil det føre til 0,5 % reduksjon i karbonutslipp. Og Den europeiske investeringsbanken har avdekket at bedrifter ledet av kvinner, skårer høyere i forhold til ESG-indikatorer («environmental, social, governance»). Og forskning i regi av Det internasjonale pengefondet viser at slike bedrifter også er mer lønnsomme og at en bedre kjønnsbalanse i bankenes styrer er forbundet med en større grad av finansiell stabilitet og bedre resultater. Disse funnene antyder at de største utfordringene i vår tid ikke kan håndteres uten inkludering – på tvers av organisasjoner og på toppen.

Det har vært klare tegn på fremskritt. Stadig flere kvinner starter opp bedrifter til tross for at de har dårligere tilgang på finansiering. Data fra Verdensbanken, samlet inn fra 71 land, viser at i 45 av disse landene er det en stadig større andel kvinner som står som eiere av bedrifter med én eier.

Hvordan kan vi bygge videre på det vi har oppnådd? En studie publisert av Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling viser at offentlig-private låneordninger (såkalt «blended-finance») kan hjelpe kvinnelige entreprenører å få tilgang til mer kreditt og utvide virksomheten.

SPRING SALE: Save 40% on all new Digital or Digital Plus subscriptions
PS_Sales_Spring_1333x1000_V1

SPRING SALE: Save 40% on all new Digital or Digital Plus subscriptions

Subscribe now to gain greater access to Project Syndicate – including every commentary and our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – starting at just $49.99.

Subscribe Now

Gitt at kvinner tar eller påvirker 80 % av innkjøpsbeslutninger knyttet til forbruk, må bedrifter ta kvinners synspunkter og erfaringer med i betraktningen hvis de ønsker å øke omsetningen. Kvinner er også gjerne mer miljøbevisste, noe som bidrar til å forklare den økte etterspørselen etter grønne finanstjenester. Globalt oppgir en av tre forbrukere at de vil betale så mye som 25 % ekstra for bærekraftige finanstjenester.

Dette peker i retning av nok en grunn til at inkludering er bra for næringslivet: Forskning viser at flere kvinner i bedriftenes styrer korrelerer positivt med offentliggjøring av karbonutslipp. Kvinner kontrollerer nå 40 % av formuene i verden, og de ønsker å investere i en bærekraftig fremtid. Rundt 74 % av kvinner sier at de er interessert i å øke andelen ESG-investeringer i sine nåværende investeringsporteføljer. Til sammenligning sier 53 % av menn det samme. Bedrifter som ikke slipper til kvinner, går glipp av en mulighet til å gjøre det bedre enn sine konkurrenter.

Gjennom flere hundre år har kvinner utviklet strategier for å håndtere situasjoner der vi ikke stiller likt, og dette har gjort oss spesielt verdifulle for organisasjoner som ønsker å endre verden. Som følge av våre historiske erfaringer med ekskludering og forskjellsbehandling, kan det være lettere for oss å innse behovet for endring og å vurdere hvordan en bedrifts virksomhet og dens beslutninger påvirker andre. Likeledes: Land med en større andel kvinner i parlamentet har en større sannsynlighet for å ratifisere miljøavtaler og iverksette tiltak for å håndtere klimaendringene.

Kvinners kompetanse er en drivkraft bak økonomiske fremskritt og en vesentlig del av løsningen på klimaendringene. Kvinner leder allerede noen av verdens mest innflytelsesrike finansielle institusjoner og spiller en stadig viktigere rolle på den politiske arena. Nå må kvinner lede an i skiftet til en mer inkluderende og bærekraftig vekstmodell. Vi har en enestående mulighet til å fremme inkludering og inspirere andre til å gjøre det samme – og til å skape en bedre fremtid.

Oversatt av Marius Gustavson

https://prosyn.org/Ldnihzcnb